Info pagina's

Dorpen op Texel
De inwoners van Texel (ca. 14.000) wonen voornamelijk in de dorpen en buurtschappen verspreid over het eiland.

Den Burg is de hoofdplaats van de gemeente Texel. In Den Burg wonen de meeste inwoners van Texel. De plaats is cengtraal gelegen op het eiland en heeft veel voorzieningen, voor zowel de inwoners als de toeristen. In deze plaats vindt u een groot aantal winkels en boetiekjes. U kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen bij meerdere supermarkten, maar ook voor kleding, speelgoed, sportartikelen, snuisterijen en souveniers.
Wekelijks wordt op maandagmorgen in het centrum van Den Burg een grote warenmarkt gehouden. Deze markt is een ontmoetingsplaats voor Texelaars, maar ook een geliefd uitje voor menig toerist. In de winkelstraatjes en directe omgeving vindt u een groot aantal restaurants. In Den Burg is ook een bioscoop waar een actueel filmaanbod wordt gedraaid.
Toegang naar het strand en de Noordzee bij badplaats De Koog. Een brug over de duinpan zorgt dat het strand goed en snel te bereiken is. De Koog is de enige echte Texelse badplaats. De plaats ligt direct aan de voet van de duinen. Meerdere duinovergangen maken het mogelijk om na een korte wandeling direct op het strand te komen. Op het strand staan diverse strandpaviljoens en er zijn bijvoorbeeld ligstoelen te huur. Ook in De Koog kunt u goed terecht voor uw boodschappen en souveniers. Vooral in de zomermaanden is De Koog gezellig druk. De winkelstraat heeft vele restaurants en barretjes. Ook het uitgaansleven vindt voor een belangrijk deel plaats in deze badplaats. Vanuit De Koog bent u op korte afstand van de bossen. Vanwege de gunstige ligging bij het strand, zijn er rondom De Koog meerdere bungalowparken te vinden. Populair zijn onder andere Beachpark Texel, het luxe villapark Vogelmient en het iets buiten De Koog gelegen park met veel voorzieningen, waaronder een subtropisch zwembad, Kustpark Texel.

De Cocksdorp is de meest noordelijke plaats van het eiland. Door de aanleg van het Krimbos en diverse andere recreatieve voorzieningen, waaronder een golfbaan in de duinen, is de plaats belangrijk geworden voor het toerisme. Het winkelaanbod in De Cocksdorp is beperkt, maar u kunt er goed terecht voor uw dagelijkse boodschappen en toeristische artikelen. Ook in De Cocksdorp zijn meerdere restaurants te vinden.
Het toerisme rondom De Cocksdorp is sterk gegroeid door de aanwezigheid van het grootste vakantiepark op Texel "De Krim". Het park heeft een zeer ruim aanbod van vakantiewoningen, groepswoningen en chalets. Het park heeft veel centrale parkvoorzieningen, waaronder een overdekt zwembad, overdekt speelparadijs, restaurants, bioscoop en uiteraard diverse speelplaatsen. Ook de eerder genoemde golfbaan ligt direct tegen het park aan.

Oosterend is een rustiek dorpje aan de oostzijde van het eiland. Het dorp ligt op korte afstand van de Waddendijk. De smalle straatjes en oude geveltjes maken een bezoek aan oosterend de moeite waard. In vroegere tijden was Oosterend de woonplaats van de vele Noordzeevissers die op het eiland woonden. Het toerisme rondom Oosterend is rustiger van aard. Er zijn meerdere kleinere vakantieparken, die vooral worden bezocht door mensen die ook van het Texelse polderlandschap willen genieten. De prijzen liggen in het algemeen wat lager dan voor vakantieaccommodaties aan de Noordzeekust.
Een gerestaureerd tjalk vaart de haven van Oudeschild binnen. Op een dag met een strakblauwe hemel is het practig uitkijken over het Wad op de steiger bij de monding van de Texelhaven.
Oudeschild is de havenplaats van Texel. Het is nog steeds de thuishaven van vele vissersschepen die voor kortere of langere tijd de zee opgaan. Tegenwoordig is de haven vooral ook van belang voor passanten die met hun zeilboten en jachten Texel aandoen. In de zomermaanden meren in de haven met regelmaat oude klippers af. Vanuit de haven vertrekken dagelijks meerdere schepen naar de Waddenzee om de toerist kennis te laten maken met de garnalenvangst of voor het bekijken van de vele zeehonden die hun dutje doen op de vele zandbanken rondom het eiland.

Het witte kerkje van Den Hoorn is vanuit vele hoeken op Texel te zien. Den Hoorn is gelegen op het zuidelijk deel van het eiland. Hoewel Den Hoorn dicht bij de duinen ligt, is de afstand tot het strand behoorlijk groot. Op dit deel van het eiland zijn de duinen zeer breed en is sprake van een uniek duinlandschap. Het landschap wordt afgewisseld met grote poelen waar, op hete dagen, onder andere de hooglanders hun verkoeling zoeken. Naast een camping is er rondom Den Hoorn voora sprake van toeristische verhuur bij particulieren of kleinere hotels en pensions. Vanwege de kwetsbare natuur en het beschermde dorpsgezicht is er rondom Den Hoorn geen ruimte voor grootschalig toerisme. Het nostalgische witte kerkje wat vanaf vele plekken op Texel te zien is, is een geliefd plaatje dat ontelbare malen is gefotografeerd en gefilmd.

Verspreid over Texel zijn er nog een aantal kleinere dorpen en buurtschappen zoals De Waal, Eierland, Oost en het bij de Tesohaven gelegen 't Horntje.

Topaanbieders op Texel
Bungalowpark 't Hoogeland - De Koog  Texel
't Hoogeland
Vakantiehuisjes en appartementen op Texel
De Krim
Gelegen bij de gezellige badplaats De Koog - Dicht bij duin en zee
Beach Park Texel
Schitterend in de duinen gelegen vakantiepark in de kop van Texel.
Sluftervallei - TexelAccommodatie sitemap Privacy en cookies          © 2005 - 2020 Vakantieverblijf-Texel.nl
Home
 | Meer informatie...
 | Mijn Favorieten
 | Accommodatie overzicht...
 | Inloggen |